923 01

Zazimovat je potřeba nejen rostliny na zahradě. Před mrazy musíte ochránit i automatický závlahový systém

Zazimování zahrady je pro většinu jejich majitelů automatickou záležitostí. Před prvními mrazíky je potřeba zakrýt povrchové části přezimujících rostlin například nařezanými větvemi jehličnanů, přihrnout půdu ke kořenům keřovitých rostlin a ostříhat a odstranit zaschlé zbytky nati a květů. Jestliže jste na zahradu nainstalovali automatický závlahový systém, měli byste jej také zazimovat, aby jej mrazy nezničily.

Nenechte se překvapit mrazy

Veškeré posezónní práce na zahradě si naplánujte včas, ať vás brzký nástup zimy nepřekvapí. Ještě na podzim je dobré zvýšit intenzitu závlahy u trvalek a drobných ovocných stromků, které pak mají větší šanci přežít zimu, jež jim nenabídne větší množství vláhy v podobě sněhu. Bezprostředně poté však automatický závlahový systém zazimujte, abyste předešli jeho zničení. K tomu by došlo jednoduše zmrznutím vody zbylé v rozvodech a následným popraskáním hadic, ale i jeho dalších součástí.

Ze závlahového systému vypusťte vodu

To se snadno řekne. Jak ale na to? Aby tento krok proběhl co nejrychleji, nainstalujte na hlavní přívod vody ještě vedlejší kohout, na který bude možné připojit hadici kompresoru. Tento trik pomůže, jestliže je kapková závlaha tvořena jedním okruhem napájeným z vodovodního řadu. Jestliže je však závlahový systém tvořen více okruhy poháněnými čerpadlem pro závlahy, je potřeba postupovat trochu jinak.

Jak zazimovat závlahový systém s čerpadlem?

Nejprve je potřeba vypnout čerpadlo a pro každou z větví nastavit postupně několikaminutové postřikování. Tím se voda dostane z potrubí. Pro jistotu je dobré postup několikrát zopakovat. Jakmile bezpečně dostanete vodu ze všech trubek a hadic, odmontujte čerpadlo a máte hotovo. I na zazimování zavlažování si můžete sjednat odbornou firmu. Cena za jeden úkon se pohybuje okolo 1 000 Kč a navíc získáte jistotu, že váš zavlažovací systém bude před zimou bezpečně ochráněn, aniž by na jeho další funkci měla vliv vaše případná chyba.

Proč je potřeba závlahový systém zimovat?

Všechny součásti závlahového systému jsou plné vody. Kdyby v provozním stavu v zimě zamrzl, vlivem rozpínání by popraskaly minimálně postřikovače, pravděpodobně i další části a byla by nutná jejich výměna. To zabere mnoho času a stojí nemalé finanční prostředky. Ještě před zazimováním raději vyzkoušejte funkčnost všech komponentů systému a defektní kusy případně vyměňte nebo opravte.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post comment