59321 01

Co všechno může způsobit únik vody v zahradním jezírku a jak najít díru ve fólii?

Zahradní jezírko, to není jen krásný koutek v zahradě vyplněný vodou. O jezírko je potřeba také pravidelně pečovat. Co dělat, když zjistíte, že vám voda v zahradním jezírku ubývá více, než by měla? Na co se zaměřit a kde hledat příčinu? A jak si poradit s případnou dírou v jezírkové fólii?

Za ztrátou vody v jezírku mohou i rostliny

Pro někoho může být překvapující, že za masivní ztrátou vody mohou stát rostliny přerůstající svými kořeny okraje jezírka. Ty totiž nasávají vodu a čerpají z ní energii. Jestliže podobný stav zaznamenáte i ve svém zahradním jezírku, je potřeba kořeny urychleně odstranit a jestliže to nepomůže, bude nutné rostliny dokonce přesadit. Pamatujte přitom na to, že za přirozeným úbytkem vody může stát také odpar, který je patrný zejména v horkém letním počasí. Odparem se hladina jezírka může snížit až o 10 cm za týden a přitom může být jinak vše v normě. Jestliže je však úbytek vody v jezírku větší, může být příčina jinde. Nejčastěji v díře v jezírkové fólii anebo v horší kvalitě svárů, které začínají propouštět vodu.

Jak najít díru v jezírkové fólii?

Využijte sací efekt zahradního jezírka. Potřebovat k tomu budete nějaký sypký materiál, použít můžete například písek anebo štěrk. Uprostřed jezírka s jeho pomocí vytvořte malý ostrůvek. Na něj postupně přisypávejte materiál a pozorujte, kam mizí. Právě v tomto směru můžete očekávat díru ve fólii spojenou s průsakem. Buďte trpěliví. V závislosti na tom, jak máte jezírko velké, můžete čekat i několik hodin. V tomto případě se to ale vyplatí, protože jde o výrazně levnější alternativu k vypouštění celého jezírka, případně kompletní výměně fólie. Místo, kde se objeví díra, je pak potřeba důkladně očistit a zalepit. Dobrou zprávou je, že existují i lepidla fungující na místa trvale zalitá vodou.

Děti a pes. Pohroma pro jezírko

Zamyslet se můžete také nad tím, zda náhodou jezírkovou fólii nepoškodili děti anebo pes, kteří se sápali po jeho strmém břehu a nemohli se dostat ven. V tomto případě je hledání místa s defektem ještě jednodušší. Zahradní jezírka jsou z tohoto úhlu pohledu velmi náchylná na zacházení a je potřeba proto dbát na prevenci. V tomto případě to znamená nestoupat na okraje jezírka, případně jej dopředu budovat s pozvolnějším přístupem s vědomím, že právě děti a pes budou jeho hlavními uživateli.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post comment