1stehovani firem scaled1

Stěhování se zvířaty: Jak zvládnout dlouhé cesty

Stěhování a vlastně i jakékoliv jiné cestování na dlouhou vzdálenost bývá únavné nejen pro vás, ale také pro zvířata. Možná dokonce ještě víc než pro nás. A proto je dobré být připraven a pokusit se jim to co nejvíc usnadnit a zpříjemnit.

Vyberte vhodnou přepravku

Přepravka pro převážení zvířat by měla být dostatečně velká, aby se dané zvíře mohlo pohodlně postavit, otočit a lehnout si. Měla by být také dobře větraná se spolehlivým zámkem. Pohodlí je důležité, a proto umístěte přepravku na rovné a bezpečné místo v autě, nejlépe do kufru, kde ji ještě můžete upevnit popruhy, aby se při jízdě neposouvala. A přidejte oblíbené hračky nebo deku. Pokud možno, převážejte zvíře ve svém autě. Zbytek věcí a vybavení raději nechte převést stěhovací firmou jako je Stěhování Bohemia, abyste měli v autě místo.

Naplánujte si cestu

Naplánujte si během cesty přestávky. Ideálně každé 2-3 hodiny. Aby se zvířata mohla protáhnout, napít a vyvenčit. Mějte připravený dostatek vody a občerstvení nejen pro sebe, ale také pro své zvířecí parťáky. Krmte je malými porcemi a jen tím na co jsou zvyklí, aby se jim neudělalo během cesty nevolno. Pokud je váš mazlíček náchylný ke stresu, můžete použit uklidňující prostředky doporučené veterinářem.

Dejte jim čas

Po příjezdu do nového domova dejte zvířeti čas na to, aby si zvyklo na nové prostředí. Postupně mu ukažte nový domov a okolí. S sebou mu nezapomeňte vzít jeho známé hračky a pelíšek. Udržujte co nejvíce podobnou rutinu jako před stěhováním, aby se cítilo bezpečně a rychleji si zvyklo na nový domov.

Pečlivě je sledujte

Stres, dlouhé cestování a změna prostředí dokážou pořádně zatočit s lidmi i zvířaty. U zvířat se může objevit nevolnost, zvracení nebo průjem způsobený stresem nebo cestováním v autě. Také se může projevit dehydratace, pokud zvíře odmítá během cesty pít. Některá zvířata mohou trpět úzkostí, která se projevuje nadměrným štěkáním, kňučením nebo neklidem. U některých zase může stres a změna prostředí vyvolat kožní problémy, jako je vypadávání srsti nebo svědění. Proto je pečlivě sledujte a v případě, že zpozorujete nápadné změny chování nebo zdravotní problémy, raději kontaktujte veterináře. Ten může doporučit léky nebo přírodní prostředky k uklidnění. Některé zvířecí sedativa nebo uklidňující doplňky pomáhají snížit úzkost a stres během cesty. Veterináři často předepisují léky jako Acepromazin, Diazepam nebo Alprazolam které pomáhají snižovat úzkost a stres u zvířat. Dokonce i některé antihistaminika, jako je Diphenhydramin mají sedativní účinky a mohou pomoci zvíře uklidnit. Mezi volně prodejné přípravky patří produkty jako Feliway (pro kočky) nebo Adaptil (pro psy), které obsahují uklidňující feromony, které zvířata uklidňují.

Nakonec nezapomeňte, že zvířata jsou velmi vnímavá na vaši náladu a chování. Když zůstanete klidní a dobře naladění může váš mazlíček čerpat důvěru a klid od vás. Ve chvíli, kdy na vás samotné začne doléhat stres a budete nervózní, vycítí to. Proto si na pomoc raději přizvěte přátele, rodinu nebo stěhovací firmu jako je Stěhování Bohemia, se kterými zvládne celé stěhování mnohem snadněji.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post comment