Na co si dát pozor při investování do bytu

S rekordně nízkými cenami hypotéčních úvěrů si čím dál tím více lidí pořizuje byt nikoliv na bydlení, ale na možné zhodnocení. Co vše se může pokazit, jaká jsou rizika a jak si investici spočítat zkusíme ve stručnosti představit v následujícím článku.

Rekordně nízké hypotéky

Průměrné úrokové sazby hypoték se drží už několik měsíců rekordně nízko (kolem 2,2%) a nikdo si není zcela jist, jestli nás náhodou v budoucnu nečeká další pokles, když už dnes můžeme najít banky, které nabízejí úvěr s pětiletou fixací s rekordně nízkou sazbou 1,69 %. Je pravděpodobné, že i tyto nízké hodnoty hypotéčních úvěrů stojí za aktuálním zájmem o nákup bytů, který místy dokonce i překonává nabídku.

Investice do nemovitosti ve vyplatí

Nízké hypotéky znamenají jednu zásadní věc, a sice, že se dříve či později jejich cena zvýší, což znamená i nižší dostupnost nemovitostí a tím i jejich vyšší cenu. Investice do nemovitosti se Vám zkrátka vyplatí. Jednoduchý pohled na cenovou mapu ČR nám ukazuje, že zejména nemovitosti v Praze, byty v Plzni, Berouně a Říčanech, patří mezi ty dražší, nicméně o to lukrativnější na pronájem, který Vám bude generovat nějaký příjem a tím se Vám začnou vracet Vaše náklady. Díky predikovanému růstu cen nemovitostí se můžete dočkat ještě lepšího zhodnocení.

PL20150708132003908062CC0093FC5762ECC1257E7C0046A277Koupě bytu k pronájmu se Vám vyplatí

Před samotnou investicí je dobré porovnat náklady na pořízení samotné nemovitosti a obvyklou výší nájmů v dané lokalitě. Nezapomínejte připočítat služby, fond oprav a další možné výdaje v souvislosti s opravou a údržbou bytu, kterou si minimálně v prvních pár letech vyžádá. Důležitou otázkou je také volba dobrého a spolehlivého nájemce, který se u vás v bytě udrží minimálně několik let. Takových nájemníků není mnoho, proto se vyplatí myslet i na to, že se za rok nemusí těch 12 nájmů vybrat a že bude byt i krátkodobě prázdný.

Lokality, které makléři doporučují na pronájem bytu

Průměrná návratnost investice je asi kolem 23 let, nicméně jednotlivé kraje ČR s tímto mohou ještě hnout, jelikož se v nich cenová mapa různí. Nejkratší dobu návratnosti můžete očekávat v Ústeckém kraji – mezi úplně nejvýhodnější patří Jirkov, Teplice a Most. V Jirkově si kupříkladu pořídíte byt za stejnou cenu 11 let jeho pronájmu. Velmi příznivý pro investice je i Jihočeský kraj (hlavně Prachatice) nebo Olomoucko ( Hranice). Naopak nejdelší návratnost vás čeká v Mělníku, Otrokovicích nebo v Domažlicích. Z hlediska budoucího vývoje je možné také předpokládat, že se dobře zhodnotí především nemovitosti ve velkých městech – třeba pražské domy, reality v Plzni nebo v byty Brně.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post comment